Szigetelés

 

A hőszigetelés, vízszigetelés és az egyre gondosabb hangszigetelés mellett egy fontos szigetelés gyakran kimarad: a páraszigetelés, páraszabályozás! A levegő, hőmérsékletének csökkenésével egyre kevesebb párát képes magában tartani. Ezért a belső és a külső levegőben lévő pára, nyomáskülönbségéből adódóan, a szerkezeten keresztül, több mint ötszörös nyomással is igyekezhet átjutni a határoló felületen. Ennek a fizikai magyarázata az, hogy a levegőben lévő alkotórészek mindig egyenletesen oszlanak el, tehát az alkotórészek nyomáskiegyenlítésre törekednek. A belső oldalon elhelyezett párazáró réteg nem képes a belső párát 100%-ig meggátolni a kifelé haladásban. Így mindenképp számolnunk kell egy, a szerkezeten keresztül haladó páramennyiséggel. Lehet ez nagyon kis mennyiség, ill. jelentős, attól függően milyen minőségű a párazáró fólia, és ez mennyire gondosan, szakszerűen van felhelyezve. Ha a pára mozgási útjában hideg felületet talál, lecsapódik, és cseppfolyós állapotba kerül. Ezáltal a szerkezetekbe kerülő víz – mint tudjuk – komoly, néha javíthatatlan károkat okoz a szigetelésben ill. a faszerkezetben. Ilyen esetben, szigetelésünk értékei jelentősen csökkennek a víz hőátvezetése miatt. Ennek elkerülése érdekében minimálisra kell csökkenteni a bekerülő pára mennyiségét ill. ha már bent van, hagyni kell szabadon, de szabályozottan kipárologni a szerkezeten keresztül. Vannak ‘lélegző’ páraáteresztő alátétfóliák (pl:JUTA EURODACH 95 EURODACH 115 EURODACH 135 dörken delta-maxx, tyvek, bramac-pro, stb….) amire érdemes rászánni a többletköltséget, hosszú távon megtérül. Szakirodalom azt írja, hogy ilyenkor teljesen kitölthető a szarufaköz a fóliáig. Ha nem lélegző a tetőfólia akkor min.4-5cm légrést kell hagyni a külső tetőfólia és a szigetelés között.

Az első probléma, a szigetelés hőhídmentes beillesztése, amibe sajnos elég kevesen fektetnek kellő időt és energiát. Ez lehetőleg kőzetgyapot legyen, 20cm összvastagságban (10+10cm vagy 15+5cm) hossz és keresztirány. Tetősík kialakításához tapasztalataink alapján, a cserépléc a legideálisabb. A legnagyobb hibát a belső párazárásnál követik el a nem hozzáértő szakemberek. A fólia minősége, és ennek aprólékos leragasztása gyári ragasztószalaggal, az egyik legfontosabb munkafázis! Ezek után következhet a gipszkarton vagy lambéria burkolat. Itt is látványos minőségi, esztétikai különbségek vannak az elvégzett munkák között, de ez már kevésbé érinti a hőszigetelés hatékonyságát.

Háza, lakása, hosszú távú hőszigetelése múlik a tetőtér-beépítés szakszerűségén. A kivitelezők által, Önnek megadott munkadíjak és anyagárak szinte kivétel nélkül egyenesen arányosak a ráfordított munkaórával, és a beépítésre kerülő anyagok minőségével. Ez egy olyan tény, amit érdemes figyelembe venni árajánlatkéréskor